בני זוג המחליטים לפרק את התא המשפחתי ניצבים בפני משבר רגשי עמוק, בייחוד במשפחות עם ילדים. הכעסים, המחלוקות והמטען שהוביל להחלטה רק מעצימים את הקושי, והופכים את התהליך לקשה אפילו יותר.

לכן, ישנה חשיבות מכרעת לדרך בה ינהלו בני הזוג את הליך הגירושין. ניהול נכון יחסוך עוגמת נפש לשני הצדדים, ויש ביכולתו לקצר משמעותית את התהליך ולהקטין את הפגיעה הרגשית שיחוו הצדדים ולשפר את הצורה בה תמשיכו לפרק ב׳ בחייכם.

אספנו עבורך מספר דגשים חשובים שכדאי להכיר טרם היציאה לדרך.

1. קבלו ליווי משפטי

לליווי המשפטי של עורך דין המתמחה בתחום חשיבות מכרעת להצלחת הליך הגירושין. השלבים הראשונים של ההליך קריטיים להשגת המטרות הרצויות בהמשך, וללא היוועצות בעורך דין אתם עלולים לבצע טעויות שיקשו עליכם להגיע אליהן. לעיתים אחד מבני הזוג פונה ראשון לייעוץ משפטי, ובעצת עורך-דינו מנסה להניח ״מלכודות גירושין״ לבן הזוג השני. ״מלכודת״ נפוצה למשל, היא ההצעה לחלוק את עורך-הדין משיקולים כלכליים. הסכמה להצעה שכזו תציב את בן הזוג ״המצטרף״ בעמדת נחיתות ברורה ותוביל בהכרח לפגיעה באינטרסים שלו. הגירושין הם תחום משפטי מורכב ביותר, הכולל בנוסף לאלמנטים המשפטיים גם אלמנטים כלכלים, רגשיים, פסיכולוגים ועוד. לכן, בשום מצב אל תבחרו לייצג את עצמכם – בחירה כזו עלולה להוביל לתוצאות כלכליות הרות אסון עבורכם.

יש לזכור שתחום הגירושין דורש התמחות ספציפית וניסיון רב בהתנהלות מול בתי המשפט לענייני משפחה, בתי הדין הרבנים וכיו״ב. וודאו כי אתם בוחרים עורך דין מנוסה ובעל התמחות מיוחדת בהליך הגירושין.

2. תכננו אסטרטגית גירושין

כשם שאין נישואים זהים, כך אין גירושין זהים. בעזרת עוה״ד שלכם, בנו אסטרטגיית גירושין מפורטת והציבו לעצמכם מטרות ריאליות לתהליך. הימנעו מביצוע פעולות ללא תכנון, שכן הן עלולות להוביל לתוצאות לא רצויות מבחינתכם. הקדימו להתמודד עם השאלות הקשותחלוקת הרכוש, משמורת ומזונות לדוגמהופעלו תמיד בהתאם להחלטות שקיבלתם בתחילת הדרך.

3. איספו מסמכים וראיות

על מנת להוכיח ולחזק את הטענות שתעלו בהמשך הדרך מול הערכאה המשפטית, תצטרכו להציג ראיות והוכחות מוצקות ככל האפשר. ראיות חזקות יסייעו מאד בהשגת המטרות הרצויות. עם זאת, עליכם לוודא שהשגת הראיות נעשית בדרך חוקית בלבד. איסוף ראיות בצורה בלתי חוקית, לא רק שיפסול אותן לשימוש בבית המשפט, אלא עלול לסבך אתכם בפלילים. כמו כן, חשוב מאד לשמור על חשאיות ודיסקרטיות בשלב זה. ייתכן שבן הזוג ינסה להשיג ראיות כלשהן עליכם, ולכן מומלץ מאד לוודא שלבן הזוג אין גישה לדואר האלקטרוני שלכם, לפרופילים ברשתות החברתיות וכיו״ב. לשם כך החליפו את הסיסמאות שלכם בשירותים השונים. לעיתים יהיה זה נכון לשכור את שירותיו של משרד חקירות חיצוני. במידה והחלטתם לעשות כן, וודאו שמדובר במשרד שפועל ברישיון משרד המשפטים בלבד ובכל מקרה היוועצו עם עוה״ד שלכם בנושא.

4. שימרו את הקלפים קרוב לחזה

חשוב לשמור בסוד החלטות חשובות שלוקחים במהלך הליך הגירושין. לדוגמה, וודאו כי אינכם משתפים אף אחד בכוונתכם לתבוע את בן הזוגגם לא משפחה וחברים. בגירושין קיים יתרון משמעותי לצד הראשון שפונה לערכאה המשפטית, שכן בחירת הערכאה יכולה להיטיב עמו (בית הדין הרבני מול בית המשפט לענייני עבודה). לעיתים בחירת הערכאה על ידי בן הזוג השני עלולה להוות פגיעה משמעותית בסיכויי ההצלחה שלכם בהליך כולו.

5. אל תחתמו על דבר מבלי להתייעץ בעו״ד

פעמים רבות ינסה בן הזוג לשכנע אתכם לחתום על מסמכים כלשהם שהוכנו על ידו או על ידי באיכוחו. מסמכים משפטיים נוטים להיות מסובכים ומורכבים מאד, ולא ברורים לאנשים שאינם עוסקים בתחום. וודאו כי אתם מתייעצים עם עורך הדין שלכם טרם חתימה על מסמך כלשהו, בוודאי כזה שהוכן על ידי בן הזוג.

6. גירושין בדרכי שלום

על אף שלעיתים מדובר בדבר קשה מאד ואפילו בלתי אפשרי, במידת האפשר רצוי מאד לשאוף להגיע להסכם גירושין המושג תוך פשרה והסכמה בין שני הצדדים. הסכם גירושין שנעשה בדרך זו יכול לחסוך זמן, עוגמת נפש וקושי רגשי לכם ולילדכם. גם אם אין אפשרות להגיע להסכם שכזה, מומלץ לעשות מאמץ להגיע להסכמות בסיסיות בין בני הזוג בדבר אופי הגירושיןהימנעות מהגשת תלונות שווא, אלימות, הסתה של הילדים וכן הלאה.

7. השתדלו לבחור בעו״ד בעל הסמכת נוטריון

עורך דין נוטריון הוא עורך דין המוסמך על פי חוק לאמת ולאשר מסמכים משפטיים. בתחום הגירושים, ליווי של עורך דין נוטריון יכול להוות יתרון משמעותי. לאורך הליך הגירושין עולה פעמים רבות הצורך לאשר מסמכים, טפסים ואישורים שונים על פי חוק מול נוטריון. במידה ועורך הדין שבחרתם אינו מוסמך לזאת, תאלצו לעשות זאת מול עורך דין נוטריון אחרפעולה שתייקר את ההוצאות המשפטיות שלכם. כמובן שניסיונו של עורך הדין בתחום חשוב יותר מהיותו נוטריון, אך מדובר ביתרון של ממש שכדאי לשאוף אליו.

המידע במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי.